prof. dr. Anand Kalaskar, MD.14:00 - 14:45Univerzitetni profesor in zdravnik Ajurvede. Predstavnik Ajush-a v Sloveniji

Ajurveda – dnevna rutina za dolgo življenje

Disciplina je prva in najpomembnejša vrlina za doseganje uspeha pri vseh naših prizadevanjih.

Zdravje, ki je ključ do naše sreče, je tudi posledica discipline v zvezi s skrbjo za telo in telesne funkcije.

Dinačarja je edinstven koncept v Ajurvedi, ki podrobno razlaga, kdaj spati, kdaj se zjutraj zbuditi, katere naloge je treba dnevno slediti, da bi skrbeli za našo higieno in nas vodili v zdravo življenje.

Nobena drug zdravstveni sistem ne omenja ali pojasnuje takšne vrste dnevnega režima. Ajurveda poudarja, da je preprečevanje bolezni ali spodbujanje zdravja pomembnejše od zdravljenja.

Med servisiranjem, čiščenjem in vzdrževanjem številnih naprav in pripomočkov, ki jih uporabljamo, dostikrat pozabljamo na posebej čudovit stroj: tudi naše telo je treba servisirati in vzdrževati vsak dan z največjo skrbjo za ohranjanje optimalnega zdravja.


Dr. Andrej Rus14:45 – 15:15Svetovno priznan učitelj tehnike Transcendentalne meditacije

Tehnika transcendentalne meditacije in stres

Transcendentalna meditacija je zelo posebna vrsta meditacije, ki se po načinu vadbe, izkušnji ter učinkih močno loči od katere koli druge meditacije. Je edina meditacija, ki dokazano že takoj na začetku in pa sistematično povzroči izkušnjo izjemno globoke umirjenosti ter zelo urejenega delovanja fiziologije, stanje transcendence.

Ravno zato je Transcendentalna meditacija eden od daleč najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja posledic stresa ter izjemno učinkovita in raziskana metoda osebnostne rasti. Številne raziskave kažejo, da je po učinkih 300-500% močnejša od ostalih metod!

Je edina meditacija, ki je medicinsko priznana kot učinkovita: v ZDA jo lahko zdravniki uradno priporočajo svojim pacientom.


Matevž Rostaher15:30 – 16:00Podjetnik iz Maribora

Računalnikarjev vodnik po ajurvedi

Ajurveda ali veda o celotni življenjski dobi z računalništvom na prvi pogled nimata nič skupnega. Računalništvo je zelo algoritmično in racionalno, ajurveda pa zveni mistično. V praksi pa se izkaže, da ajurvedski principi in prakse računalnikarkam in računalnikarjem lahko pomagajo pri ohranitvi zdravja, pozitivne energije, ter hkrati poslovnega uspeha. Saj smo računalnikarke in računalnikarji znani po nezdravem načinu življenja.

Kako prepričati družinske člane in sodelavke ter sodelavce, da je meditacija pomemben člen vsakodnevnega urnika?  Ali skupinska meditacija  pozitivno vpliva na kolektivno zavest družine ali podjetja? Kako pripraviti zdrav obrok brez, da se bodo otroci zmrdovali? Kako prepričati sodelavke in sodelavce, da prehrana ni le nujno zlo, ki nam krade čas? Odgovore na ta in druga praktična vprašanja bom obravnaval med predavanjem.

Branko Čičić16:00 – 16:30Konzultant iz Mahariši AjurVede in Mahariši Aromaterapije.

Stres, tesnobnost in aromaterapija: obvladovanje neravnotežij z eteričnimi olji v Ajurvedi

Aromaterapija se uporablja v ajurvedi. Eterična olja imajo različne učinke na vata, pitta in kapha došo ter na mentalno in čustveno stanje posameznika. Eterična olja lahko uporabimo v kopeli, dodajmo v masažna olja ali kreme ali jih uporabljamo kot osebni parfum. Na delavnici boste spoznali osnovne učinke eteričnih olj, ki pozitivno delujejo na vzpostavljanje ravnotežja duha in telesa.


Dr. Ajith C. Somarajan16:30 – 17:10Zdravnik ajurvede. Thermana Laško

Ajurveda in bolezni moderne dobe

Ajurveda je sistem tradicionalne medicine, ki izvira iz Indije. Beseda Ajurveda je sestavljena iz besede »ayus«, ki pomeni življenje, in »veda«, ki pomeni »znanje«, »znanost«. Ajurveda ali »znanost o življenju« človeka obravnava celostno in ga uči živeti zdravo in v harmoniji z naravo. Pokriva štiri aspekte človeka: dušo, um, čustva in telo.

Osnovni principi Ajurvede temeljijo na univerzalnih zakonih narave in medsebojni interakciji človeka in narave, zato so skozi tisočletja enaki. Ajurvedski način življenja sestavljajo določena prehrana, redna in zmerna telesna vadba (joga), meditacija, sproščanje, dihalne vaje in ostale tehnike, ki naj bi človeku pomagale harmonizirati um, telo in duha.

Po Ajurvedi so trije glavni vzroki bolezni:

– napačna identifikacija intelekta z »jaz« in »moje«,

– zloraba človeških čutil za užitke, želje, požrešnost in sebičnost,

– neprilagojenost sezonskim spremembam narave, kar povzroča stres, oslabitev prebave in neravnovesje doš.


Andrej Majes in Gregor Obronek17:20 – 17:50

Mahariši ajurveda v Sloveniji – Primeri dobre prakse in tečaji iz branja srčnega utripa

Predavatelja bosta predstavila primere dobre prakse Mahariši ajurvede v Sloveniji, med drugim poleg ajurvedskih svetovanj tudi visoko kvalitetne izdelke Mahariši ajurvede. Z Mahariši ajurveda ni mogoče zgraditi le popolnega zdravja ampak tudi odlično počutje in prebuditi neskončen potencial Ustvarjalne inteligence in Naravnega zakona v vsakem človeku.

Prvič v Sloveniji bo predstavljen enkraten program učenja branja lastnega srčnega utripa, ki ga Mahariši ajurveda ponuja v 16-ih lekcijah in bo na voljo od jeseni. Branje srčnega utripa je tista tehnika, ki nedvomno najbolj pripomore k razumevanju, kaj se dogaja s človeškim telesom in našim duhom. Tečaj bo zelo primeren tudi za zdravnike, kot uvod v širša izobraževanja za strokovnjake Ajurvede,  ki jih ponuja Inštitut za ajurvede in Mahariši ajurveda.


Lothar Pirc17:50 – 18:20Ustanovitelj in lastnik največje in najprestižnejše evropske Ajurveda Klinike Maharishi AyurVeda - Health Centre Bad Ems - Nemčija

Osnove Mahariši ajurvede za pomladitev, preventive in zdravljenje s praktičnimi nasveti

Od leta 1992 je to zdravniško središče v Bad Emsu obiskalo že več kot 20.000 gostov. Med njimi so številne znane osebnosti iz celega sveta. V 20 letih svojega obstoja je središče dobilo številne nagrade in priznanja za autentičnost postopkov Ajurveda, najvišje standarde kakovosti in odlične zdravnike.

Vaidya Dr. J.R. Raju je tako izjavil: “Zelo posebno mesto. Zame je to najboljša institucija za Ayurvedo na svetu. Ekipa centra deluje za svoje goste z veliko predanostjo. 17 vročih izvirov na tem mestu dodaja posebne koristi. Iz mojih lastnih izkušenj ob obisku in degustaciji zdravilnih izvirov lahko rečem, da je to mesto zelo posebno in zelo priporočam za Pančakarma tretmaje.”


Dr. Wolfgang Schachinger in Dr. Gordana Marković Petrović18:20 – 19:20

Delavnica – Branje Srčnega utripa

Cilj delavnice je pridobiti vpogled v Mahariši Ajurvedo in diagnozo pulza. Predstavljena bodo glavna tematska področja ajurvede, ki se bodo vseskozi povezovala s praktično demonstracijo diagnosticiranja pulza.

Udeleženci delavnice bodo spoznali Nadi Vigjan- diagnozo pulza. Diagnoza pulza – otip arterije pulza in prebiranje energijskih neravnotežij v telesu – igra osrednjo vlogo v Mahariši Ajurvedi, saj omogoča zdravniku celosten vpogled v psihofizično stanje pacienta. Izvedeli bodo, kako se pri posamezniku izmerijo doše (Vata, Pita, Kapha).


Dr. Aniruddha Joshi 19:20 – 19:30

Tehnološki pripomočki za branje srčnega utripa